Розпочато роботу «Літературного простору»

25 жовтня розпочато роботу «Літературного простору», про який говорили, мріяли, але руки до до якого не доходили. У планах роботи цього проекту багато цікавого: зустрічі з письменниками, проведення конкурсних заходів, спілкування з старшокласниками.
Наш старт розпочався із зустрічі з авторами мережевих поетичних текстів періоду 2022 року, людьми, що формують зовсім новий формат оприявлення художніх творів. Робота відбулася у змішаному форматі: поети нашого регіону були присутні у залі, автори інших частин України долучалися онлайн. Деякі з авторів підготували відеозаписи (перебувають у США, Ізраїлі, та прикордонних областях країни) і у такий спосіб звернулися до присутніх.
Роботу «Літературного простору» відкрили проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ професор Сергій Шарин та декан філологічного факультету професор Роман Голод, які відзначили важливе значення слова, особливо у час війни та можливість, за допомогою цифрових технологій, об’єднати однодумів у складні для країни часи.
У зустрічі взяли участь рецензенти Антології мережевих текстів «Слово загартоване війною (2022)» доктор педагогічних наук, доцент Василь Шуляр та кандидат філологічних наук, доцент Тетяна Чередник.
Живе слово, музика, відеоряди поєдналися у спілкуванні в єдину цілісність, дозволяючи без зайвої патетичності говорити про серйозне, а часом – болюче. Дуже зворушливо звучали поетичні рядки авторів, які заплатили найвищу ціну у боротьбі за Україну – Гліба Бабіча, Юрія Руфа, Іллі Чернілевського. Їх виконували магістрантки другого року навчання Марія Графінська, Юлія Пастернак та Юлія Соловей.
Звернення п’ятнадцяти авторів до молоді, читання власних творів людьми різного віку, різних професій, різних інтересів зробило зустріч живою і дуже цікавою.
Дякуємо усім, хто був з нами. Особлива вдячність працівникам нашої бібліотеки, які активно долучилися до організації роботи «Літературного простору».
Якщо у Вас є пропозиції чи побажання щодо роботи «Літературного простору» чекаємо Вас на кафедрі світової літератури і порівняльного літературознавства. Будемо творити наш простір разом.
А для тих, кому цікаво невеличкий фотозвіт про першу зустріч у рамках проекту «Літературний простір»: