Студенти 1 курсу спеціальності “Середня освіта” (польська мова і література) проходять фольклорну літературно-краєзнавчу практику

 

Враження групи ПМЛс/о-11 від Літературного музею Прикарпаття.

Відвідування літературного музею Прикарпаття було неймовірним досвідом, який змусив нас зануритись у світ літератури.

Екскурсія створила атмосферу, в якій час здавався незначним, а слова жили вічно. Експозиція музею перенесла нас до світу великих письменників, відкривши перед нами їхні твори та особисті історії ‑ Богдан Лепкий, Іван Франко, Ольга Дучимінська… На стінах музею були розміщені їхні портрети, створюючи атмосферу величі і натхнення. Рукописи та особисті речі авторів допомогли нам краще осягнути їхню творчу індивідуальність. Після відвідин Літературного музею Прикарпаття ми переконалися в тому, що слово ‑ це могутня зброя, яка здатна змінювати світ.

Літературний музей Прикарпаття ‑ це місце, яке спонукає до роздумів, надихає на творчість, відкриває нові не знані світи. Його необхідно відвідати кожному, хто цінує літературу та розуміє важливість її впливу на наше суспільство.

Особлива подяка дуже цікавому, ерудованому і відданому своїй справі екскурсоводу, директору Літературного музею ‑ Володимиру Смирнову.

 

Враження групи ПМЛс/о-11 від екскурсії рідним містом.

Екскурсія центром міста Івано-Франківськ була надзвичайно захоплюючою та пізнавальною. Розпочалась вона з історико-архітектурного комплексу Бастіон, який вразив своєю грандіозністю, величчю та старовизною. Приємно усвідомлювати, що в такий спосіб зберігається пам’ять про героїчну історичну минувшину, шануються, зберігаються та відновлюються старовинні архітектурні традиції.

Перлиною нашого міста є Ратуша, яка вирізняється своєю монументальністю та красою. Відвідавши міську Площу Ринок з її колоритними будівлями, ми ніби перенеслися в минуле. Вже з перших хвилин екскурсії була відчутна особлива атмосфера Івано-Франківська, що поєднує старовинний шарм і сучасний дух міста.

Зануритись в історію міста нам допоміг пан Олег Єгрешій, доцент кафедри Історії України ПНУ ім. В. Стефаника, який поділився з нами цікавими історичними фактами про засновників міста ‑ Анжея Потоцького та його сина Станіслава, про його видатних людей ‑ єпископів, культурно-просвітницьких діячів, які доклалися до історико-культурної значущості, краси та величі нашого міста.

Кожен будинок та пам’ятник міста має свою власну історію, що ніби знову ожила і пройшла повз нас.

Екскурсія історичним центром Івано-Франківська залишила незабутнє враження, акцентувавши на усвідомленні необхідності зберігати автентичні будови, вулички, пам’ятники ‑ головне багатство і красу нашого міста!

 

Враження групи ПМЛс/о-11 від екскурсії до Крилосу та Музею історії Давнього Галича.

Відвідини Крилоса та Музею історії Давнього Галича були цікавою та пізнавальною подорожжю, де ми дізналися багато цікавого про історію та культуру регіону від професійного екскурсовода ‑ пані Жолоб Анни, яка розповіла нам про героїчну історію Галицько-Волинського князівства та його славних очільників ‑ Ярослава Осмомисла, Романа Мстиславича, Данила Галицького та ін..

Під час екскурсії ми змогли побачити архітектурні пам’ятки (Галичина могила, фундамент Успенського Собору, Княжа криниця), які яскраво проілюстрували духовну спадщину рідного краю.

Експозиція музею багата на різноманітні артефакти, археологічні знахідки, предмети побуту та мистецтва, які розповіли нам про життя та традиції минулих епох.

Екскурсія в Крилос дала нам можливість насолодитись атмосферою цього чарівного місця. Ми збагатили свої знання про минуле Галичини, дізнавшись багато нового про її побут, культурні традиції, релігію та суспільно-політичне життя.

Всі три заходи відбулися в рамках навчальної літературно-краєзнавчої практики під керівництвом методиста ‑ доцента кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства Олени Володимирівни Тереховської.