Студентка ОП СО “Польська мова та література” Яна Шелест, перебуваючи на стажуванні у Туреччині, розповідає світові про Україну

33-я річниця Незалежності України
Здавалося б, що спільного має Україна, Івано-Франківськ, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, факультет філології, освітня програма «Середня освіта (польська мова та література)» і розташоване на відстані добрих 2 тисяч кілометрів від історичного Станиславова турецьке містечко Кемер? А таки має. Студентка третього курсу згаданої ОП Яна Шелест удосконалювала там знання з польської та англійської мов та комунікативні навички.
За кілька місяців стажування цього літа Яна дійшла певних висновків: «У рамках міжнародного стажування я отримала досвід, працюючи на посаді “Polish Hostess” у спа-центрі “Babel Palace”. Це стало можливим завдяки компанії TSW (Travel Study Work / inst : travelstudywork.ua, директор Руслана Жовтані).
Робота з людьми доволі виснажлива і має дуже багато нюансів, але навчання та життя в Україні привчили до того, що на все потрібно дивитися з холодним розумом, щоб подолати труднощі. Попри певні складнощі, працювати у Туреччині весело, а кожен день проходить по-різному. Зустрічаю багато хороших і доброзичливих людей. Усі поляки, з якими мені довелося поспілкуватися, любили побалакати і порозпитувати, звідки я і де вивчала польську мову. З гордістю відповідаю, що здобула освіту в школі з польською мовою навчання, а зараз продовжую студіювати полоністику в університеті, і дуже вдячна моїм двом найкращим вчителям – Ренаті Кленчанській (Renata Klęczańska) і Дарині Мицан. Пані Ренаті за міцну базу і розвиток польської мови, пані Дарині за те, що не дає моєму мозку “заіржавіти”, часто підбадьорює і заохочує мене кудись поїхати й на світ подивитися.
Високий рівень володіння польською мовою, який я здобула в школі з польською мовою навчання у м. Івано-Франківську, продовжую удосконалювати у Прикарпатському університеті, зокрема мене надихає та допомагає викладач польської мови Дарина Мицан. Крім того, я мала можливість навчатися у двотижневій Літній школі в м. Торунь (Польща, 2023 р.) та взяла участь у семестровому обміні (зимовий семестр 2023/2024) в університеті міста Лодзь (Польща). Туристи-поляки думають, що я полька або українка, що здобула освіту в Польщі. Коли іноземці дізнаються, що я українка, навчалася і навчаюся в Україні, вони з великою цікавістю розпитують, чому я так добре володію польською мовою, наче рідною.
Кожен європейський турист висловлював мені підтримку і говорив багато теплих слів, дізнавшись, що я з України. Була навіть дівчина з Литви, яка повідомила, що донатить на потреби ЗСУ і організовує такі збори в Литві. Європа підтримує українців у боротьбі проти російської агресії – і матеріально, і словом, і духом, за що ми щиро вдячні.

Всюди добре, а вдома найкраще. І моє стажування переконало у правдивості цих слів. Чим довше перебуваю далеко від дому, тим більше сумую, хочу побачити свою родину і друзів, за якими дуже скучаю. Мрію, щоб війна якнайскоріше закінчилася. Хочу, щоб мій тато, який від початку війни долучився до лав захисників як доброволець, мав можливість при зустрічі обняти мене і сказати, що пишається мною.
Володіння іноземними мовами дозволяє паралельно навчатися за різними програмами в європейських університетах, брати участь у літніх чи зимових школах або стажуваннях за кордоном, тим самим з приємністю пізнавати світ, інші культури, практикувати те, що вивчали в рамках аудиторних занять.
Прикарпатський університет – це один з найкращих вищих навчальних закладів в Україні, де є чимало унікальних можливостей. Цікавтеся та беріть участь у програмах і стажуваннях.
Дякуємо нашим Захисникам за те, що живі й здорові, маємо змогу навчатися і працювати, відкривати нові горизонти. СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!».