Аскольд Лозинський: «Вчіться виробляти свою критичну думку, яка ніколи не повинна бути віддзеркаленням чужих думок та ідей»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У рамках проєкту ЗУСТРІЧІ З ВИДАТНИМИ ОСОБИСТОСТЯМИ відбулась презентація збірки есеїв  президента Світового конгресу українців (у 1998—2008 роках) Аскольда Лозинського «Україна в сучасному світі» (Івано-Франківськ: ПНУ ім. Василя Стефаника, 2021). Модератором заходу виступив професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин Іван Монолатій.

«Наша зустріч з автором цікавого проєкту «Україна в сучасному світі», довголітнім президентом Світового конгресу українців, президентом Українського конгресового комітету Америки та багатьох інших інституцій, нашим партнером Аскольдом Лозинським символічно відбувається саме у день 30-річчя референдуму, коли український народ більшістю підтримав ідею незалежності України. Це була визначна подія і дуже багато до цього долучився Аскольд Лозинський», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Учасникам онлайн-зустрічі презентували видавничий проєкт «Україна в сучасному світі». Тексти, зібрані в цій книзі, написані Аскольдом Лозинським в період від вересня 2020 до початку вересня 2021 року. Це роздуми автора про місце та роль України в сучасному світі, присвячені 30-річчю її Незалежності. Вони згруповані за хронологічно-проблемним принципом у тематичні розділи, що відображають до певної міри квінтесенції відповідних часових відрізків, і зокрема, президентські вибори у США, проблеми й перспективи утвердження української ідентичності на сучасному етапі, становище України на міжнародній арені та актуальні для нашої країни внутрішні й зовнішні випробування та завдання в контексті величного національного свята – 30 річчя відновлення державної незалежності України.

У ході розмови з учасниками онлайн-зустрічі Аскольд Лозинський розповів про свій життєвий та професійний шлях. Він також звернувся до студентів із ключовим закликом – «вчитися виробляти свою критичну думку, яка ніколи не повинна бути віддзеркаленням чужих думок та ідей». При цьому, за його словами, місією кожного із нас має бути турбота про добробут всіх українців, де б вони не проживали. В основі нашого світогляду, на думку Аскольда Лозинського, має стати філософія вольового українського націоналізму, а також доброта і чистота намірів. Саме таким чином, за словами автора книги, майбутня Україна зможе стати державою не лише верховенства права і закону, але й державою справедливості та етичності.

Під час онлайн-зустрічі йшлося і про співпрацю Прикарпатського національного університету та Фундації Лозинських. Результатом такого партнерства є отримання стипендій від Фундації кращими студентами університету.

«Ми плануємо розширити діяльність нашої Фундації. Маємо намір до наступного року збільшити стипендійний фонд. Тож, чекаємо від студентів нових проєктів, зокрема, в напрямку політології, економіки, юриспруденції. Буду радий подальшій співпраці», – зазначив Аскольд Лозинський.