Професор Ігор Козлик узяв участь в урочистій академії, присвяченій 90-річчю від дня народження академіка НАН України Дмитра Наливайка

5 грудня 2019 року, в Києві, в Інституті літератури ім. Т. Г Шевченка НАН України під головуванням директора інституту, доктора філологічних наук, професора, академіка НАН України Миколи Жулинського відбулася Урочиста академія з нагоди 90-річчя від дня народження доктора філологічних наук, професора, академіка НАН України, головного наукового співробітника відділу теорії літератури та компаративістики Дмитра Сергійовича Наливайка.

На урочистому засіданні виступили працівники інституту: завідувач сектору компаративістики відділу теорії літератури та компаративістики, доктор філологічних наук Галина Сиваченко, завідувач сектору слов’янських літератур відділу світової літератури, доктор філологічних наук Павло Михед.

Від столичних і регіональних університетів вітальні промови виголосили: працівники Київського національного університету імені Тараса Шевченка – завідувач кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості доктор філологічних наук, професор Людмила Грицик, директор Центру літературної творчості, голова редколегії наукового збірника «Філологічні семінари», доктор філологічних наук, професор Михайло Наєнко, кандидат філологічних наук, професор кафедри зарубіжної літератури Наталія Жлуктенко, а також завідувач кафедри літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, професор Володимир Моренець. Присутні також переглянули надіслане із Запорізького національного університету відео-вітання директора Українського міжуніверситетського науково-дослідницького Шекспірівського центру, доктора філологічних наук, професора Наталії Торкут.

Від імені деканату і колективу Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, в тому числі кафедри української літератури і кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства, ювіляра привітав завідувач кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства, доктор філологічних наук, професор Ігор Козлик.

У всіх виступах йшлося про вагомий внесок академіка Д. С. Наливайка у розвиток української гуманітаристики як фундатора української літературознавчої компаративістики, про неординарність його людської і фахової особистості як видатного українського вченого, педагога і культурного діяча.

На урочистому зібранні відбулася презентація наукового видання «Література на полі медій: колективна монографія на пошану 90-річчя від дня народження академіка НАН України Д. С. Наливайка / за наук. ред. Т. І. Гундорової та Г. М. Сиваченко. Київ, 2019. 633 с.» (див.: https://www.academia.edu/41141772/ЛІТЕРАТУРА_НА_ПОЛІ_МЕДІЙ._Колективна_монографія_На_пошану_Д._Наливайка, а також 11-го номера за 2019 рік академічного журналу «Слово і Час», який відкривають матеріали з нагоди ювілею вченого.

Від імені академіка Д. С. Наливайка зі словами подяки до присутніх звернулася його дочка – кандидат філологічних наук, доцент кафедри зарубіжної літератури Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Наталія Білик.

На завершення урочистої академії присутні переглянули окремі кадри з документального фільму Ігоря Козлика «Академік Дмитро Наливайко». (Повністю стрічку можна переглянути за посиланнями: https://www.youtube.com/watch?v=Te3XxjFy2mo або https://mega.nz/#!sKASDIJL!X07XJFK83LzN3eWyhtZ60UDuac2sNOTi9b9WA2BKRW0).