Професор І.В.Козлик узяв участь в семінарі обласної школи ППД

10 жовтня 2018 р. на базі Отинійської ЗОШ І-ІІІ ст. відбувся черговий семінар Івано-Франківської обласної школи передового педагогічного досвіду (керівник Г. Д. Стрільчик). Організаторами заходу є: лабораторія педагогічного досвіду та етнопедагогіки ІФОІППО, методичний центр відділу освіти Управління освіти, молоді та спорту Коломийської РДА).

На семінарі було розглянуто питання трансформації ідей районної школи ППД учителів географії щодо туристично-краєзнавчої роботи як засобу особистісно-орієнтованого навчання і виховання учнів.

У семінарі взяв участь доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства ПНУ імені Василя Стефаника Ігор Володимирович Козлик, який звернув увагу присутніх на те, що:

– попри туристично-орієнтований вектор краєзнавчої роботи не менше значення має і її внутрішній вектор, краєзнавча робота, спрямована на виховання у молодих мешканців конкретних населених пунктів глибинної поваги до своєї батьківської землі, а відтак – почуття поваги до себе, своєї історії, без чого не може бути і поваги до Іншого, до світу загалом. Адже важливо не тільки приваблююче репрезентувати себе в світі, а й самим пам’ятати тих, хто працював на нашій власній землі, гинув за її свободу, творив її гідність;

– краєзнавча робота не є цариною виключно географів, а безпосередньо стосується і представників інших дисциплін, в тому числі і філологів-літературознавців;

– рівень і доступність відео й аудіо техніки дозволяє інтенсифікувати й урізноманітнювати краєзнавчу роботу і якісно підняти її ефективність.

 

 

 

 

 

 

Як ілюстрація до сказаного, учасники семінару переглянули фрагмент з документального фільму проф. І. В. Козлика «Залишатися людиною, або Не дати померти пам’яті», присвяченого життю і діяльності професора ПНУ імені Василя Стефаника, доктора технічних наук Петра Івановича Мельника (1934–2013). У показаному фрагменті йшлося про трагічну долю Богдана Мельника – рідного брата героя стрічки, неймовірно талановитої людини, справжнього патріота, якого у віці 17 років знищили радянські карні органи.

Проф. І. В. Козлик також поінформував учасників семінару про спеціальності, за якими буде проводитися набір абітурієнтів у 2019 р. та умови вступу на Факультет філології ПНУ імені Стефаника, знання яких є важливим для випускників загальноосвітніх шкіл, які планують у майбутньому продовжити свою освіту у виші.